Nevada State Profile 


Nevada Commission on Peace Offcers' Standards & Training
 
Click here to visit the State of Nevada's web site

Answers to FREQUENTLY
           ASKED QUESTIONS
                        

 

 ACADEMY REGISTRATION

 

1. How do I register to attend the POST academy in Carson City?

Answer:  If you are employed with a law enforcement agency, contact your agency’s Single Point of Contact.  They will request an application packet from the POST Basic Training Bureau.

 

2. How do I register to attend one of the other academies in the state?

Answer:  If you are employed with a law enforcement agency, contact your Single Point of Contact within your agency and they will make all the arrangements.  If you are not affiliated with an agency, contact that academy directly to find out what the process is for enrolling into their academy.

 

ACADEMY PROGRAMS

 

3. Where can I find a listing of all the basic academy training programs in Nevada?

Answer:   See Nevada Basic Academies for a listing of the programs offered in the state.

 

4. If I attend and complete a Nevada certified basic academy training program as a non-affiliate, how long do I have to get employed as a peace officer before my training expires?

Answer:  You have 24 months from the date of graduation.  After 24 months the training is expired and you have to complete another basic academy.  See NAC 289.200(10)

 

5. What are the minimum training standards for Category I?

Answer:  See NAC 289.140

 

6. What are the minimum training standards for Category II?

Answer:  See NAC 289.150

 

7. What are the minimum training standards for Category III?

Answer:  See NAC 289.160

 

8. What are the minimum training standards for in-lieu reciprocity?

Answer:  See NAC 289.200(2)(d)

 

9. What are the minimum training standards for Category II to I upgrade?

Answer:   See NAC 289.200(3)(b)

 

10. What are the minimum training standards for Reserve?

Answer:   See NAC 289.170

 

ANNUAL TRAINING REQUIREMENTS TO MAINTAIN A BASIC CERTIFICATE

 

11. Where can I find the requirements for peace officer annual continuing education requirements?

Answer:   See NAC 289.230

 

12. I am returning from an extended absence (military activation, long term medical or other approved absence) of 12 months or more from my employer, what training do I need to have to maintain my POST Basic Certificate in good standing?

Answer:    See Adopted NAC 289.230(6)

 

13. I have been out of Nevada law enforcement for less than 60 months and am looking at returning to an agency as a peace officer.  What training will I be required to complete before I may perform my duties as a peace officer?

Answer:   See Adopted NAC 289.230(6)

 

BASIC CERTIFICATE

 

14. I’m currently employed with a Nevada law enforcement agency and have recently graduated from a POST certified basic academy, how do I apply for my POST Basic Certificate?

Answer:  See your agency’s Single Point of Contact (usually in your training section), and they will prepare and make application to POST.

 

15. I recently completed a POST certified basic academy as a non-affiliated student, how do I apply for my POST Basic Certificate?

Answer:  You are not eligible to receive your Basic Certificate until you are employed as a peace officer.  Once employed, the employing agency makes application for your POST Basic Certificate.

 

16. I recently left employment as a Nevada peace officer, how long is my POST Basic Certificate valid?

Answer:  Your Basic certificate is placed on inactive status for up to 60 months.  After 60 months it is place on expired status.  You may re-enter law enforcement at any time during the 60 months and the certificate is placed back on active status.  After 60 months you must go through a basic academy again.  See NAC 289.200(7).

 

17. I am looking to obtain a Nevada POST Basic Certificate, how do I get one?

Answer:  You must be employed as a Nevada peace officer and have met all the training requirements before a Basic Certificate can be awarded.  See NAC 289.200.

 

18. I want to take a POST exam and I was wondering what would be the first step to do?

Answer:  The POST State Certification Exam is only administered at the end of a Basic Training Program (Police Academy) as one of the criteria for certification as a peace officer.

 

CHILD ABUSE AND SEXUAL ASSAULT OF A CHILD MANDATORY TRAINING

 

19. What are the mandatory training requirements for all peace officers?

Answer:  See NRS 432B.610.

 

20. What are the mandatory training requirements for peace officers who regularly investigate child abuse and sexual assault of a child cases?

Answer:  See NRS 432B.620.

 

COPIES OF BASIC AND PROFESSIONAL CERTIFICATES

 

21. How do go about obtaining copies of my POST Basic and professional Certificates?

Answer:   If you are employed as a peace officer, check with your agency’s Single Point of Contact.  If you are no longer employed as a peace officer, complete the Request for Duplicate Documents form and mail to POST, attention Records and Certification, 5587 Wai Pai Shone Ave., Carson City, NV 89701. 

 

CRIMINAL CONVICTIONS

 

22. If I have been convicted of a crime, can I still be a peace officer in Nevada?

Answer:  See NAC 289.110 Standards for Appointment.

 

INSTRUCTOR TRAINING

 

23. What are the requirements to instruct in-service mandatory annual continuing education courses?

Answer:  The Administrator of the agency determines who is qualified to instruct.  Generally, to become an instructor you would have attended an instructor’s school.

 

JOB OPENINGS

 

24. Where can I find peace officer job listings for Nevada?

Answer:  POST does not maintain employment listings.  For state jobs go to the Nevada Department of Personnel web site.  For all other agencies we recommend you check their web sites and contact the agency directly.

 

LOOKING FOR TRAINING CLASSES

 

25. Where can I find POST training classes?

Answer:  The Home page of  the POST web site at www.post.state.nv.us and click on the training calendar.

 

POST ID NUMBER (PIN)

 

26. How do I get a copy of my POST ID number (PIN)?

Answer:  If you are currently a Nevada peace officer contact your agency’s Single Point of Contact.  If you are no longer a peace officer click on the link to forms and submit the Request for Duplicate Documents

 

POST LIVE IN ACADEMY

 

27. While attending the POST live-in academy, are students allowed to leave the campus?

Answer:  Yes, students are allowed to leave campus but are required to comply with the curfew requirements.

 

28. While attending the POST live-in academy, is there a curfew?

Answer:  Yes there is a curfew and all students will receive the academy rules and regulation upon arrival.

 

29. While attending the POST live-in academy, is there a married couple residency?

Answer:  No there is not.  All dormitory rooms are same gender rooms.  Mixed gender co-habitation is prohibited.

 

30. While attending the POST live-in academy, are visitors allowed to enter the dormitories and the dormitory rooms?

Answer:  Visitors are allowed only in common areas such as the day room and not allowed in the dormitory rooms.

 

POST REGULATIONS

 

31. Where do I find the NRS and NAC’s that pertain to the POST Commission and POST regulations?

Answer:   See NRS 289 Chapter and NAC 289 Chapter.

 

PROFESSIONAL CERTIFICATES

 

32. What are the requirements for the POST Intermediate Certificate?

Answer:   See NAC 289.240.

 

33. What are the requirements for the POST Advanced Certificate?

Answer:   See NAC 289.250.

 

34. What are the requirements for the POST Supervisor Certificate?

Answer:   See Adopted Regulations of the Peace Officers' Standards and Training Commission, LCB File No. R003-07 NAC 289.230(6)

 

35. What are the requirements for the POST Management Certificate?

Answer:   See NAC 289.260.

 

36. What are the requirements for the POST Executive Certificate?

Answer:   See NAC 289.270.

 

37. What are the requirements for the POST Instructor Certificate?

Answer:   See NAC 289.280.

 

38. How do I apply for the Professional Certificate(s)?

Answer:  Contact your agency’s Single Point of Contact and work directly with them.  Once the application and support documentation is completed The agency will submit the application to POST on your behalf.

 

RADAR, LIDAR AND OTHER SPEED MEASURING DEVICES

 

39. Where can I find the statute that requires officers to be trained in speed measuring device?

Answer: See NRS 459.920

 

40. Where can I find information regarding approved radar devices?

Answer:  The approved list is maintained by the International Association of Chiefs of Police (IACP).

 

RECIPROCITY CERTIFICATION

 

41. What are the eligibility requirements for reciprocity certification in Nevada?

Answer: Eligibility requirements

1.         You come from a reciprocity state or approved federal program as an equivalent to a Nevada Category I peace officer (jail and prisons generally don't qualify unless there is no difference in the certification)

2.         Your Basic certification or license has never been suspended or revoked

3.         Less than 60 months has lapsed since leaving the reciprocity state as a peace officer and being hired as a Nevada peace officer (Category I or II)

4.         Pass the state physical fitness test battery within 16 weeks of your date of hire as a Nevada peace officer.

5.         You successfully complete the 80 hour In-Lieu/On-Line Reciprocity certification training program.

6.         Pass the written state certification examination within 24 months of completion of the on-line reciprocity training program.

Even if you qualify for reciprocity, your employing agency may require you to attend a full 16 week Basic Academy instead of the In-Lieu.  Once all these requirements are fulfilled, your employing Nevada criminal justice agency can apply for your Basic Certificate. 

See the list of approved Category I Basic In-Lieu Certification Reciprocity States.

 

42. Can a non-affiliate academy graduate from an approved reciprocity state qualify for the reciprocity certification?

Answer:  No, the reciprocity program is for officers who are already certified and have experience.

 

43. Is there reciprocity for Corrections (Nevada Category III)?

Answer:  There is no reciprocity for Corrections.

 

44. Can I challenge the certification examination without attending training and get a POST Basic Certificate?

Answer:  No, there is no challenge process.  You have to either be eligible for reciprocity or attend a full service Basic Academy.

 

45. Can a Reserve Officer from a reciprocity state qualify for the reciprocity certification in Nevada?

Answer:  Generally no unless that states standard is the same for Reserve and regular full time officers.

 

46. Does Nevada POST grant transferable reciprocity certification for Professional Certificates from another state?

Answer:  No, however the training that was used to attain those certificates may be used for the Nevada Professional Certificates if it qualifies.

 

STANDARDS OF APPOINTMENT

 

47. I’m not a US citizen; may I be a peace officer in Nevada?

Answer:  No, NAC 289.110 Standards of Appointment require a peace officer to be a US citizen. 

 

48. Is a high school diploma or GED required to be a Nevada peace officer?

Answer: Yes NAC 289.110 requires all peace officers to at least have a GED or high school diploma. 

 

49. What is the minimum age requirement to be a Nevada peace officer?

Answer:  NAC 289.110 requires that all peace officers be at least 21 years of age. 

 

50. Is a criminal record an immediate disqualifier to being a Nevada peace officer?

Answer:  It can be depending on the crime.  Felonies or crimes that would be a felony if committed in Nevada are automatic disqualifiers.  See NAC 289.110.

 

CERTIFICATE UPGRADES

 

51. What is the process for me to upgrade my Category III POST Basic Certificate to a Category II or I POST Basic Certificate?

Answer:  There is no provision in Nevada to upgrade from a Category III to any other category.

 

52. What is the process for me to upgrade my Category II POST Basic Certificate to a Category I POST Basic Certificate?

Answer:  Pursuant to NAC 289.200 there is a training program for upgrading from a Category II to a Category I.  You would have to complete this program which is generally provided by a basic training provider.

 

53. What is the process for me to upgrade my POST Reserve Certificate to any other category basic certificate?

Answer:  There is no upgrade provision for a Reserve Certificate.  You would have to attend a regular Category I, II or III basic academy.

 

COURSE CERTIFICATION / APPROVAL

 

54. What is the process for having a course certified by POST?

Answer:  You will need to fill out the Course Certification Request form (form  AD-10) in detail.  Please submit the form with all of the materials indicated by the checklist on the form to POST by mail, FAX or as email attachments to Mike Sherlock (msherlock@post.state.nv.us).

 

55. What is the process for having an “M” number assigned for a course?

Answer:  For training that is considered for peace officers’ annual continuing education requirements.  This is usually one day or less or in a conference format.  For training such as this, you will need to fill out the Course Approval Number Request form (form AD-10E) and send to POST mail, FAX or  as email attachments to Mike Sherlock (msherlock@post.state.nv.us). 

 

            Home        Contact Us        Sitemap

 

Convert to Spanish
Spanish

  Convert to French
French

2004 State of Nevada
Nevada Commission on Peace Officer Standards & Training
 Last Updated: 05/24/10 11:22:45 AM 

Convert to German
German

 

English
English

 

            
          Created by DoIT Web Development Team - January 2005

Hit Counter